Kungliga Dramatiska Teatern

Dramaten heter egentligen Kungliga Dramatiska Teatern och här kan man se många fina och underhållande föreställningar av olika slag. Allt från Teater till opera. Dramaten grundades 1788 av Gustav III och sedan dess så har man kunnat njuta av många fina föreställningar. Dramaten är Stockholms stolthet kan man säga.

Det blir en hel del föreställningar om året. Runt tusen föreställningar blir det per år och dessa föreställningar är uppdelade på de sex scenerna. Förutom att du kan se föreställningar på Dramaten så turnerar dom regelbundet runtom i Sverige. Dramaten ligger mitt i centrala Stockholm. Närmaste hållplats är Östermalmstorg.

De sex scenerna

Här kan vi besöka den lilla scenen som erbjuder 340 platser. Det beror i och för sig hur scenen utnyttjas, men runt 340 platser Detta hus där lilla scenen finns byggdes 1914. Denna salong är byggd på så sätt att scenen ska stå helt i fokus.

Stora scenen är så kallat huvudscenen. Här får det plats 770 åskådare. Denna scen invigdes 1908 och har samma utseende idag som då. Denna stora scen har en s kallat vridscen som är 15 meter i diameter. I anslutning till denna scen så finns Paulikaféet. Här finns lite varierande utbud till den besökande.

Elverket är en scen som är en separat scen. Denna scen har använts sedan 1997. Förr innan det blev en scen så var det Stockholms Energi som använde lokalerna här. Det är där som scenen har fått sitt namn.

Målarsalen var tidigare en lokal som var teaterns målarateljé. Därav namnet. Här får det plats 160 personer. Beroende helt och hållet på hur scenen byggs. Man kan vara rätt så flexibel och det är lätt att skräddarsy produktionen.

Lejonkulan är en scen som finns på bottenplan i teaterhuset. Denna lokal invigdes 1986 och sammanlagt får det plats 60 personer här.

Tornrummet r en scen som öppnades upp 1974. Förr var denna lokal en lokal som Dramatens elevskola använde. Här har bland annat Ingrid Bergman och Greta Garbo gått och lärt sig att spela teater. Denna scen erbjuder cirka 60 åskådarplatser.